نوشته شده توسط : chudae

به گزارش خبرنگار اجتماعی ایرنا، در كتابخانه اغلب خانواده ها، یك كتاب پزشكی یا روانشناسی در حیطه سلامت جسم و روان در ابعاد گوناگون آرایش و زیبایی، خواص خوراكی ها، تغذیه و دیگر دانستنی های پزشكی، بهداشت و سلامت یافت می شود.

این كتاب ها، تالیف، ترجمه، گردآوری یا تخلیص بوده اما اغلب آنها را ترجمه هایی تشكیل می دهند كه برپایه اطلاعات و آمار شیوع و نحوه ابتلای بیماری ها در كشورها و جوامع غربی، نگاشته شده است.

هرچند این كتاب ها بیشتر از دید كشورهای غربی به بیماری ها پرداخته است اما چون اطلاعات كلی و اولیه در زمینه انواع بیماری ها را در اختیار مردم قرار می دهند، مفید تلقی می شوند.

اما برخی افراد نیز معتقدند برخی اطلاعات اینگونه كتاب ها مانند كتاب های فوریت های پزشكی، چندان بروز نیست.

برخی دیگر نیز بر این باورند كه این كتاب ها بدون اعمال نظرات كارشناسانه متخصصان پزشك و بدون نظارت های كافی و لازم، منتشر می شوند و ممكن است دارای ایراداتی باشند كه سلامت مردم را به خطر می اندازند.

البته سلیقه های گوناگون درباره این كتاب ها، امری بدیهی است چراكه پزشكان یك رشته تخصصی واحد درباره یك نوع بیماری، نظرات گوناگونی ابراز می كنند بنابراین هر پزشكی می تواند یك دید مخصوص به خود را درباره یك كتاب پزشكی داشته باشد.

شاید برای برخی افراد نیز جای تعجب باشد كه چرا اینگونه كتاب ها مانند سایر ابزار پزشكی دارای تاییدیه وزارت بهداشت نیستند و تحت نظارت آنها به چاپ نمی رسند.

مدیركل آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی درباره لزوم نظارت كارشناسان این وزارتخانه بر فضای انتشار كتاب های پزشكی به خبرنگار ایرنا می گوید: اگر ساز و كاری بر انتشار اینگونه كتاب ها، اعمال می شد، خوب بود.

'فاطمه رخشانی' با اشاره به اینكه برخی اعضای هیات علمی دانشگاه های علوم پزشكی كشور، دستی در تولید و چاپ كتاب های پزشكی دارند، می افزاید: سیاست كلی كشور، محدود كردن چاپ كتاب های پزشكی نیست.

وی خاطرنشان می كند كتاب های علوم پزشكی تحت نظارت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی چاپ می شوند اما از نظر محتوای علمی براینگونه كتاب ها، نظارتی نمی شود.

مدیركل آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت، تاكید می كند بحث ما این است كه احتمال دارد مطالب برخی كتاب های پزشكی با اصول علمی سازگاری نداشته باشد و خطراتی برای سلامت افراد ایجاد كند.

رخشانی می گوید: البته اگر موردی درباره ایرادات كتاب های پزشكی به ما گزارش شود، آن را پیگیری می كنیم و برای چاپ بعدی كتاب، ایرادها، اصلاح می شود اما نظارت كلی بر محتوای كتاب های پزشكی وجود ندارد.

وی می افزاید:خود وزارت بهداشت كتاب های خوبی در زمینه پزشكی تالیف و چاپ كرده است اما این كتاب ها در بازار به فروش نمی رسد و از راه های دیگری بصورت رایگان در اختیار مردم قرار می گیرد.

مدیركل آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت، ادامه می دهد: اخیرا برخی از ناشران بخش خصوصی، كتاب های پزشكی، درمانی و بهداشتی تالیف شده خود را تحت نظر و تایید دانشگاه های علوم پزشكی كشور چاپ می كنند.

رخشانی خاطرنشان می كند گرفتن تاییدیه نشر كتاب های پزشكی از دانشگاه های علوم پزشكی و وزارت بهداشت هم امر بازاریابی كتاب را تسهیل می كند و هم تولید مورد نظر ما خواهد بود.

وی می گوید: گرفتن تاییدیه نشر كتاب های علوم پزشكی از وزارت بهداشت، هم اكنون بصورت غیررسمی انجام می شود اما این امر به صورت رسمی، اعلام نشده است تا ممانعتی در امر چاپ و تولید كتاب، انجام نشود.

مدیركل آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت، تصریح می كند البته این امر حس شده است كه در تولیدات آثار پزشكی كه حتی به صورت جزوه هم منتشر می شود به ویژه در شهرستان ها باید ساز و كارهایی، تعریف شود.

رخشانی خاطرنشان می كند نتایج، راهكار ها و فرایندهای گرفتن تاییدیه نشر كتاب های علوم پزشكی از وزارت بهداشت را باید بررسی كنیم و اگر احساس كنیم انتشار این كتاب ها نیاز به ساماندهی دارد، اقدامات لازم را انجام می دهیم.

وی درعین حال تصریح كرد خیلی تمایل نداریم كه بخش خصوصی را از انتشار كتاب های پزشكی، حذف كنیم اما اگر دو طرف -بخش خصوصی و وزارت بهداشت- ، همكاری داشته باشند می توانند آیین نامه هایی را برای انتشار اینگونه كتاب ها برنامه ریزی كنند.

رخشانی یادآور می شود مطالب كتاب های علوم پزشكی، منافات چندانی با اصول علمی ندارند چراكه ممكن است بسیاری از متخصصان، نظرات متفاوت داشته باشند اما این نظرات متفاوت، منافاتی با سلامت ندارد.

به هرحال كتاب های پزشكی، جایگاه بسیار والایی در آموزش مسایل مربوط به حوزه سلامت به مردم دارد و ناگفته پیدا است كه نقش مهم‌تری در ارتقای سطح علمی عامه و همچنین جامعه پزشكی ، ایفا می‌كند.

از سوی دیگر با در نظر گرفتن این نكته كه اینگونه كتاب ها، سهم ویژه‌ای در نحوه برخورد با بیماری ها و علایم آن ، انتخاب روش درمانی و بكارگیری توصیه های پزشكی ، دارند، ضروری است با توجه به ظرفیت های ناشران بخش خصوصی و نیاز روز افزون به آموزه های سلامتی در قالب نوشتاری، بیش از پیش به محتواهای علمی اینگونه كتاب ها، نظارت و پرداخته شود.

اجتمام**9185 ** 1569





:: برچسب‌ها: ظروف چینی ,
:: بازدید از این مطلب : 174
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : دو شنبه 12 تير 1391 | نظرات ()
مطالب مرتبط با این پست
لیست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: